Спеціальні потреби

Виборчий штаб Байдена заявляє, що зібрав $26 млн на події з Обамою та Клінтоном


Архівне фото: нью-йоркський Radio City Music Hall 2 травня 2007 року. Колишні президенти Барак Обама та Білл Клінтон взяли участь в події Radio City Music Hall для збору коштів для виборчої кампанії президента Джо Байдена
Архівне фото: нью-йоркський Radio City Music Hall 2 травня 2007 року. Колишні президенти Барак Обама та Білл Клінтон взяли участь в події Radio City Music Hall для збору коштів для виборчої кампанії президента Джо Байдена

Барак Обама, Білл Клінтон і деякі голлівудські знаменитості приїхали до Нью-Йорка, щоб підтримати президента США Джо Байдена і взяти участь в зборі коштів для його передвиборчої кампанії. Подія принесла рекордну суму — понад 26 мільйонів доларів.

Атмосфера у Radio City Music Hall була святковою. Обама похвалив готовність Байдена шукати спільні точки дотику в політиці і проголосив: "Я хочу, щоб він був президентом". Про вибір, який постане у 2024 році, Клінтон сказав просто: "Залишайтеся з тим, що працює".

Сам Байден відразу озвучив критику свого ймовірного суперника на виборах Дональда Трампа і сказав, що його ідеї "дещо застарілі та не в формі".

Модератор Стівен Колбер під час бесіди з трьома президентами пожартував, що вони приїхали в місто, "і жоден із них не прийшов, щоб з’явитися перед судом", натякаючи на численні юридичні проблеми Трампа. Приголомшливі результати зі збору коштів стали головним проявом підтримки Байдена від демократів, коли результати опитувань не є визначними.

Все ж своєю перемогою над демократкою Гілларі Клінтон у 2016 році Трамп довів, що йому не потрібно було збирати найбільше грошей, щоб отримати президентство.

Під час майже годинної розмови Обама і Клінтон пояснили, наскільки важкою є робота Байдена. Вони говорили про самотність і розчарування через політику, яка працює, але не відразу відчувається громадськістю. Вони поділились своїми враженнями від президентства і намагалися пояснити, чому Байден найкраще підходить для цієї посади.

"Це самотнє місце", — сказав Обама, який прилетів до Нью-Йорка на Air Force One з Байденом. Розмова була як жартівливою, так і серйозною, закінчившись тим, що всі троє одягли сонцезахисні окуляри в переважно темному мюзик-холі, натякаючи на фірмові сонцезахисні окуляри Ray-Ban, які Байден часто носить.

Офіцери поліції Нью-Йорка вишикувалися на вулицях поблизу події, як частина посиленої присутності безпеки. Протестувальники, обурені тим, як Байден веде війну в Газі та сильною підтримкою Ізраїлю, ненадовго зірвали шоу, витягнувши з Байдена обіцянку продовжувати працювати над тим, щоб зупинити загибель цивільного населення, особливо дітей. Але він додав, що "існування Ізраїлю поставлено на карту". Сотні інших протестували надворі під дощем, багато хто вимагав припинення вогню та розмахував палестинськими прапорами.

Архівне фото: тогочасний президент США Барак Обама, тогочасний віцепрезидент США Джо Байден та експрезидент США Білл Клінтон, 2010 рік
Архівне фото: тогочасний президент США Барак Обама, тогочасний віцепрезидент США Джо Байден та експрезидент США Білл Клінтон, 2010 рік

Лідер більшості в Сенаті Чак Шумер, штат Нью-Йорк, першим звернувся до близько 5000 прихильників. Артисти шоубізнесу також долучились до підтримки Байдена. Ліззо заспівала свій хіт About Damn Time, а ведуча Мінді Калінг пожартувала, що було приємно бути в кімнаті з "такою кількістю багатих людей", додавши, що їй подобається, що вони підтримують президента, який відкрито обіцяє "підвищити вам податки".

Обама запропонував аудиторії вибір, сказавши, що "зрештою, ви повинні зробити вибір щодо того, хто бачить вас і піклується про вас. Я майже впевнений, що інший хлопець цього не робить".

Колбер сказав, що він підозрює, що деякі американці забули деякі з найбільш тривожних аспектів президентства Трампа, зокрема 6 січня 2021 року, коли натовп прихильників Трампа увірвався в Капітолій США, намагаючись скасувати результати президентських виборів 2020 року. Байден сказав, що занепокоєння з приводу заворушень відгукнулося за межами США, а іноземні лідери поставили під сумнів стабільність американської демократії. За його словами, демократія все ще крихка.

Збір коштів мав різні квитки залежно від щедрості донора. Серед інших знаменитостей, які брали участь, були Квін Латіфа, Бен Платт, Синтія Еріво та Леа Мікеле. Квитки продавалися за 225 доларів. Більше грошей дозволило донорам провести більше часу з президентами. Фото з усіма трьома коштувало 100 000 доларів. Пожертва в розмірі 250 000 доларів США дала донорам доступ до одного прийому, а 500 000 доларів США дозволило їм потрапити на ще більш ексклюзивне зібрання. Перша леді Джилл Байден і ді-джей D-Nice організували вечірку в музичному залі з 500 гостями, повідомляє кампанія.

Обама та Клінтон допомагали Байдену збільшити його вже значну грошову перевагу над Трампом. Станом на кінець лютого у Байдена було 155 мільйонів доларів готівкою, у порівнянні з 37 мільйонами доларів у Трампа та його комітету політичних дій "Врятуй Америку".

Сума понад 26 мільйонів доларів зібрана під час події у Нью-Йорку включає гроші від прихильників, які передали готівку за кілька тижнів до збору коштів, щоб мати можливість бути присутніми. Це на 6 мільйонів доларів більше, ніж Трамп зібрав у лютому. "Це історичне зростання демонструє ентузіазм щодо президента Байдена та віцепрезидентки Гарріс та свідчить про безпрецедентну машину збору коштів, яку ми створили", — сказав співголова кампанії Джеффрі Каценберг. - На відміну від нашого опонента, кожен долар, який ми збираємо, дійде до виборців, які вирішать ці вибори — повідомляючи про історичну історію президента, його бачення майбутнього та чітко розкриваючи ставки на цих виборах".

Кампанія Трампа очікує отримати 33 мільйони доларів на великому зборі коштів наступного тижня в Палм-Біч, штат Флорида, за словами людини, знайомої з деталями, яка побажала анонімності, щоб підтвердити цифру, яку вперше повідомила Financial Times.

Останніми тижнями Трамп тримався поза увагою, частково через появу в суді в різних судових справах, рахунки за які він оплачує коштами донорів. Його наступні політичні мітинги заплановані на вівторок у Мічигані та Вісконсині. Деякі лідери республіканців стурбовані тим, що його кампанія не має інфраструктури, готової для загальних виборів з Байденом.

У четвер Трамп перебував у районі Нью-Йорка, де був присутній на поминках поліцейського на Лонг-Айленді. Голова Республіканської партії Майкл Уотлі спробував представити місцеперебування двох кандидатів у четвер як демонстрацію "контрасту в лідерах".

"Того самого дня президент Трамп відвідав поминки за вбитим офіцером поліції Нью-Йорка Джонатаном Діллером, Джо Байден п’є та обідає зі знаменитостями під час збору коштів із Бараком Обамою та Біллом Клінтоном", – йдеться у заяві.

Факти, за словами речниці Білого дому Карін Жан-П’єр, показують, що насильницькі злочини зросли під час перебування Трампа на посаді, тоді як адміністрація Байдена "зробила протилежне, вживаючи рішучих заходів із самого початку для фінансування поліції та досягнувши історичного скорочення злочинності".

"Це було незвичайною можливістю для двох колишніх президентів відверто поговорити про те, як вони виконували свою роботу, допомагаючи пояснити Байдена та його президентство. Коли троє чоловіків закінчили вечір, одягнувши фірмові сонцезахисні окуляри Байдена, президент пожартував: "Темний Брендон справжній", киваючи на мем із зображенням Байдена з лазерами замість очей.

Відео - найголовніше

Як політичні погляди поділилися на ліві та праві? Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00
XS
SM
MD
LG