Спеціальні потреби

Погляди Байдена і Трампа на ключові питання внутрішньої політики


Колишній президент Дональд Трамп, імовірний кандидат від Республіканської партії, і президент США Джо Байден, кандидат у президенти від Демократичної партії
Колишній президент Дональд Трамп, імовірний кандидат від Республіканської партії, і президент США Джо Байден, кандидат у президенти від Демократичної партії

Президент США Джо Байден, кандидат у президенти від Демократичної партії 2024 року, і колишній президент Дональд Трамп, імовірний кандидат від Республіканської партії, дотримуються дуже різних поглядів на ключові зовнішні та внутрішні питання. Ось огляд позицій кожного кандидата у внутрішній політиці.

Репродуктивні права

Байден: адміністрація Байдена захищає доступ до абортів, включаючи: схвалені Адміністрацією з контролю за харчами та ліками (FDA) медикаментозні аборти; захищений доступ до екстреної медичної допомоги; підтримує можливість подорожувати для охорони репродуктивного здоров'я; посилений доступ до високоякісної та доступної контрацепції; захист конфіденційність пацієнтів і постачальників медичних послуг і забезпечення доступу до точної інформації та правових ресурсів, згідно з інформаційним бюлетенем Білого дому від 7 березня 2024 року.

26 березня 2024 року Байден сказав: "Якщо Америка (проголосує за) Конгрес, який буде демократами, я обіцяю вам, Камала і я відновимо, що "Ро проти Вейда" (закон із 1973 до 2022 року гарантував американкам право на аборти - ред.) знову стане законом країни". Він також попередив 8 березня 2024 року, що "штати ухвалюють закони про кримінальну відповідальність лікарів, змушуючи жертв зґвалтування та інцесту залишати свій штат, щоб отримати допомогу. А тепер республіканці MAGA і Дональд Трамп хочуть прийняти національну заборону на право вибору, і крапка".

Трамп: Три кандидати Трампа у Верховний суд під час його президентства змінили баланс суду, що призвело до скасування "Роу проти Вейда", відправивши рішення про легалізацію абортів назад до юрисдикції штатів.

8 квітня 2024 року Трамп оголосив, що, на його думку, законодавство щодо абортів має залишатися на розсуд кожного штату. Раніше він запропонував загальнонаціональну заборону на аборти після 15 тижнів, сказавши: "П'ятнадцять тижнів, здається, це число, з яким люди погоджуються".

Економіка

Байден: у своїй промові 5 грудня 2023 року в Бостоні Байден сказав, що економіка створила 14 мільйонів нових робочих місць — більше робочих місць, ніж будь-який президент створив за чотири роки; рекордне економічне зростання — понад 5% лише за останній квартал; рівень безробіття нижче 4% протягом 20 місяців поспіль і найнижчий рівень інфляції серед найбільших економік світу. Байден підписав Закон про зниження інфляції та Закон про інвестиції в інфраструктуру та робочі місця, які санкціонували нові витрати на 550 мільярдів доларів.

Трамп: Згідно з сайтом його передвиборчої кампанії, під час свого президентства "президент Дональд Дж. Трамп ухвалив рекордні податкові пільги для середнього класу, подвоїв податкову пільгу на дітей і скоротив більше правил, що вбивають робочі місця, ніж будь-яка адміністрація раніше. У результаті реальна заробітна плата швидко зросла, а середній дохід домогосподарств досяг найвищого рівня в історії нашої країни, а рівень бідності досяг рекордно низького рівня".

Імміграційна/прикордонна безпека

Байден: Президент Байден підтримав двопартійний Закон про безпеку кордонів Сенату, який забезпечив би мільярди доларів додаткового фінансування для безпеки та дозволив би йому закрити кордон США та Мексики, якщо щоденні та щотижневі перетини кордону перевищували певні показники. Колишній президент Трамп чинив тиск на законодавців-республіканців, щоб вони відхилили угоду про безпеку кордону, в результаті чого її не було прийнято в Конгресі США.

9 березня 2024 року Байден сказав: "У перший день перебування на посаді президента я представив всеосяжний, комплексний план налагодження нашої імміграційної системи, забезпечення безпеки нашого кордону, забезпечення шляху до громадянства для "мрійників" та їхніх сімей, фермерів, працівників, які допомогли нам подолати пандемію та є частиною нашої спільноти".

Трамп: під час передвиборчої кампанії у 2024 році Трамп пообіцяв провести найбільшу депортацію в історії США, перевести "велику частину федеральних правоохоронних органів до імміграційних" і скасувати візи симпатиків ХАМАС (визнаного у США терористичною організацією) в кампусах коледжів.

На своєму сайті передвиборчої кампанії Трамп заявив, що в кооперативних штатах він заміщуватиме Національну гвардію та місцеві правоохоронні органи для допомоги у швидкому вилученні членів нелегальних угруповань іноземців та злочинців. Він також пообіцяв створити засновану на заслугах імміграційну систему, яка захищатиме американську працю та просуває американські цінності.

Під час свого президентства Трамп видав указ про призупинення в'їзду до Сполучених Штатів для всіх вихідців з Іраку, Лівії, Сирії та Ємену на 90 днів і на невизначений термін для сирійських біженців. Він розпочав будівництво стіни на кордоні США та Мексики.

Кримінальне судочинство

Байден: У кількох виконавчих указах президент наказав Міністерству юстиції не продовжувати контракти з приватними місцями ув'язнення для кримінальних злочинців; спрямував мільярди доларів державних коштів на ініціативи з безпеки громади; а також розширені гранти громадами, щоб уникнути потрапляння зброї на вулиці міст.

Під час своєї промови про стан країни 7 березня 2024 року Байден сказав: "Я вимагаю заборони штурмової зброї та магазинів великої місткості. Пройдіть універсальну перевірку кримінальної історії. Нічого з цього. Нічого з цього. Я викладав Другу поправку (до Конституції США про захист права мати вогнепальну зброю - ред.) 12 років. Жодне з цього не порушує Другу поправку і не принижує відповідальних власників зброї".

Трамп: Під час свого президентства Трамп започаткував Operation Legend для боротьби зі сплеском насильницької злочинності в містах, що призвело до арештів понад 5500 осіб, і підписав указ "Безпечна поліція для безпечних громад", щоб стимулювати реформи місцевих відділів поліції відповідно до закону та порядку.

Колишній президент надав місцевим правоохоронним органам надлишкову військову техніку на сотні мільйонів доларів, підписав виконавчий наказ про запобігання насильству проти співробітників правоохоронних органів і підписав двопартійний закон First Step Act - перший знаковий закон про реформу кримінального правосуддя, щоб зменшити рецидив злочинності та допомогти колишнім ув'язненим успішно повернутися до суспільства.

Під час передвиборчої кампанії цього року Трамп заявив, що він боротиметься зі злочинами, скоєними іммігрантами без документів.

"Я чудово розуміюсь із домогосподарками з передмість, тому що вони хочуть бути в безпеці. Але вони [нелегальні іммігранти] грабують коштовності, забирають їхні гаманці, електроніку, годинники, всю їхню готівку. А люди повертаються і кажуть: що сталося? Якщо ви не хочете, щоб нелегальні іноземні злочинці лізли у ваші вікна та нищили ваші ящики, тоді ви повинні проголосувати за те, що ми маємо викинути (з посади - ред.) Кривого (Crooked) Джо Байдена якнайшвидше", — сказав він 2 квітня 2024 року.

Клімат/виробництво енергії

Байден: президент-демократ знову приєднався до Паризької кліматичної угоди та підписав Закон про зниження інфляції, інвестувавши сотні мільярдів доларів у чисту енергію, електромобілі та екологічну справедливість. Його адміністрація також досягла цілей щодо скорочення викидів принаймні на 50% до 2030 року та була серед лідерів, які запустили Глобальну обіцянку щодо метану, спрямовану на боротьбу з надпотужними забруднювачами.

Трамп: під час свого президентства Трамп вийшов з Паризької кліматичної угоди та заявив, що температура на Землі "почне знижуватися". Призначенці Трампа розірвали угоди щодо викопного палива, залишили відкритими електростанції, що використовували вугілля, і розпочали антимонопольне розслідування автовиробників, які погодилися на виробництво за стандартами чистого повітря.

"Президент Трамп розгорне виробництво внутрішніх енергоресурсів, знизить стрімкі ціни на бензин, дизельне пальне та природний газ, сприятиме енергетичній безпеці для наших друзів у всьому світі, скасує соціалістичний Green New Deal і гарантує, що Сполучені Штати ніколи більше не залишаться на милосердний розсуд іноземного постачальника енергії", - йдеться на сайті його кампанії.

Відео - найголовніше

США: Дайджест головних подій тижня. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00
XS
SM
MD
LG