Спеціальні потреби

F-16 будуть в Україні у червні-липні, пише Reuters


Винищувач F-16 ВПС Данії на авіабазі Skrydstrup, 16 квітня 2024. Ritzau Scanpix/Bo Amstrup via REUTERS
Винищувач F-16 ВПС Данії на авіабазі Skrydstrup, 16 квітня 2024. Ritzau Scanpix/Bo Amstrup via REUTERS

Перші західні винищувачі F-16 з'являться в Україні у червні-липні. Про це повідомляє Reuters із посиланням на українського військового високопосадовця.

Джерело не повідомило, яка саме з країн так званої авіаційної коаліції на чолі з Данією та Нідерландами доправить Києву перші такі літаки. Раніше Нідерланди повідомляли, що перші з обіцяних 24 винищувачів для України почнуть надходити у другій половині року.

Українські пілоти проходять навчання на F-16 у Данії, Румунії та США. Програма тренувань передбачає мовну підготовку з авіаційної англійської, відпрацювання навичок на тренажерах, а також безпосередні польоти.

В умовах наявності у Повітряних сил ЗСУ лише застарілого парку радянських МіГ-29 і Су-27 західні винищувачі четвертого покоління F-16, як казали пілоти та командувачі у США, в Європі та в Україні, значно підсилять українську авіацію, що має боротись проти сучасних російських Су-35 та Су-34 та розвинутих систем протиповітряної оборони РФ.

Водночас американські, європейські та українські експерти застерігають від надмірних очікувань щодо можливого впливу цих винищувачів на полі бою, враховуючи потужність російських ВПС та ППО, а також обмежену кількість переданих Україні F-16. Також оглядачі зазначали, що такі винищувачі були потрібні Києву іще у 2022 та 2023 роках, аби не дати Росії панувати в небі.

Тим часом нині командувач Повітряних сил Микола Олещук повідомив, що Чехія передала Україні перший тренажер винищувача F-16 в одну із бригад тактичної авіації.

Його основний модуль уже тестують та готують до експлуатації українські спеціалісти, додав він і подякував "усім, хто допомагає Україні зміцнювати авіаційну компоненту". "Окрім самих F-16, нам треба створювати потужну навчально-матеріальну базу для нашої молоді", - написав Олещук в Telegram.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG