Спеціальні потреби

Обстріли нафтопереробних заводів Росії сприятимуть зниженню світових цін на нафту – експерт про статтю FT


"Таке враження, що над цією статтею швидше працювали російські спецслужби, ніж американські особи надавали для неї інформацію", - відреагував на інформацію FT Олександр Харченко, директор Центру досліджень енергетики. Фото: Оксана Бедратенко, Голос Америки
"Таке враження, що над цією статтею швидше працювали російські спецслужби, ніж американські особи надавали для неї інформацію", - відреагував на інформацію FT Олександр Харченко, директор Центру досліджень енергетики. Фото: Оксана Бедратенко, Голос Америки

Українські обстріли російської енергетичної інфраструктури сприятимуть не зростанню, а зменшенню світових цін на нафту, про це в програмі "Брифінг" Голосу Америки розповів директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

22-го березня видання Financial Times із посиланням на трьох неназваних осіб повідомило, що США закликали Україну припинити удари по російських нафтопереробних заводах, бо це, мовляв, може підвищити світові ціни на нафту і спровокує помсту з боку РФ. FT пише, що це прохання адресували в СБУ та Головного управління розвідки.

Пізніше радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк заперечив, що Вашингтон звертався до України з такими вимогами. "Це фіктивна інформація", сказав 22-го березня Подоляк в ефірі телеканалу Дождь, повідомляє Радіо Свобода.

"Це фіктивна інформація. Ніхто не після двох років повномасштабної війни диктуватиме Україні умови ведення цієї війни", – сказав він.

Реагуючи на цю публікацію FT, директор Центру досліджень енергетики України Олександр Харченко спростував твердження, що напади на нафтопереробні підприємства можуть зменшити здатність Росії експортувати нафту і призвести до зростання світових цін:

“Воно [це твердження] абсолютно абсурдне. Тобто атаки на нафтопереробну чомусь призведуть до скорочення обсягів сирої нафти? Це призведе до зворотного ефекту. Росія буде вимушена збільшувати експорт сирої нафти, в тому числі, щоб компенсувати свої втрати від експорту продуктів нафтопереробки. Тому цей аргумент мені навіть трохи смішно розглядати”, – зазначив фахівець.

Він припускає, що журналістам авторитетного британського видання могли надати інформацію люди, причетні до російських спецслужб.

“Якщо чесно, таке враження, що ця стаття, що з нею швидше працювали російські спецслужби, ніж американські особи надавали для неї інформацію. Тому що, на жаль, аргументація, яка там наведена, для людини, що працює в енергетиці, вона виглядає доволі смішно і дуже непрофесійно”, - наголосив Харченко.

На прохання Голосу Америки прокоментувати інформацію в статті Financial Times, у Білому домі 22-го березня відповіли: "Ми завжди заявляли, що не заохочуємо та не сприяємо нападам усередині Росії".

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG