Спеціальні потреби

Bloomberg: Пентагон спільно з компанією SpaceX Ілона Маска заблокував використання терміналів Starlink росіянами в Україні


Логотип Starlink видно на смартфоні на фоні українського прапора на ілюстрації, зробленій 27 лютого 2022 року. (Ілюстрація: REUTERS/Dado Ruvic)
Логотип Starlink видно на смартфоні на фоні українського прапора на ілюстрації, зробленій 27 лютого 2022 року. (Ілюстрація: REUTERS/Dado Ruvic)

Спеціалісти Пентагону, працюючи разом з компанією Ілона Маска SpaceX, змогли обмежити використання терміналів Starlink російськими військами в Україні, сказав виданню Bloomberg заступник міністра оборони США з питань космічної політики Джон Плам.

“На цей час ми успішно припинили використанню [терміналів] Росією, але я впевнений, що Росія продовжить спроби знайти способи використання Starlink та інших комерційних систем зв’язку”, — сказав Плам у розмові з Bloomberg News.

За його словами, США були “активно залучені до співпраці з урядом України та SpaceX для протидії незаконному використанню Росією терміналів Starlink”.

Він додав, що попри те, що “це й надалі залишатиметься проблемою, гадаю, ми подумали про це та знайшли хороші рішення як зі Starlink, так і з Україною”.

Термінали Starlink аерокосмічної компанії Маска SpaceX надають користувачам високошвидкісний Інтернет у будь-якій місцевості. Українські військові активно використовують їх на передовій. Ці термінали постачаються в Україну за контрактом компанії з Пентагоном на 23 мільйони доларів, нагадує Newsweek.

У лютому цього року The Wall Street Journal повідомив з посиланням на керівника української військової розвідки Кирила Буданова, що російські війська використовують тисячі терміналів Starlink в Україні “протягом досить тривалого часу”.

Згідно з повідомленнями, російські військові закуповують термінали у приватних російських компаній, які отримують їх від посередників у сусідніх з Росією країнах. Своєю чергою Ілон Маск тоді заперечив, що SpaceX здійснює продаж терміналів безпосередньо в Росії.

Bloomberg додає, що термінали Starlink продовжують рекламувати для продажу в Росії на сайтах електронної комерції, таких як Ozon. Зокрема зазначено, що термінали працюють через підписки, оформлені на жителів європейських країн, де використання Starlink дозволене. Продавці запевняють, що термінали працюють, але не всередині Росії, а поблизу прикордонних регіонів, серед яких можуть бути окуповані території України.

Водночас видання повідомляє, що користувачі цього тижня скаржилися на значні проблеми з підключенням. У відповідь один з продавців терміналів порекомендував у мережі Telegram перейти на дорожчий глобальний тарифний план. Однак, достеменно невідомо, чи такі обхідні шляхи незаконного використання терміналів у Росії справді працюють.

Повідомлення Bloomberg з’явилося невдовзі після того, як сенаторка-демократка Елізабет Воррен закликала Пентагон розв’язати проблему використання терміналів Starlink російськими військами, адже це становить “серйозну загрозу національній безпеці” США та їх союзників, повідомляє The Wall Street Journal.

“Як підрядник Міністерства оборони, SpaceX не може дозволити використання своєї продукції чи послуг для підриву національної безпеки”, – написала Воррен у листі до міністра оборони США Ллойда Остіна, який цитує The Wall Street Journal.

“Підрядникам оборонного відомства платять великі гроші, щоб вони допомагали США та нашим союзникам, а не підривали зовнішню політику США.

Я прошу Міністерство оборони притягнути SpaceX до відповідальності та забезпечити, щоб технологія Starlink не потрапляла в руки американських противників”, - зазначила Воррен у дописі в мережі Х.

Згідно з попередньою заявою SpaceX, яку цитує Newsweek, компанія “не веде жодних справ із російським урядом чи його військовими”.

“Starlink не працює в Росії, тобто сервіс не працюватиме в цій країні. SpaceX ніколи не продавала та не рекламувала Starlink у Росії, а також не відправляла обладнання в Росію. Якщо російські магазини стверджують, що продають Starlink для використання в цій країні, вони обманюють своїх клієнтів”, - йшлося далі у заяві.

Втім, як зазначає Newsweek, у заяві прямо не йдеться про потенційне використання Starlink російськими військовими на окупованій території України.

Тим часом як повідомило днями агентство AFP, уряд Польщі заявив, що фінансує роботу 20 000 терміналів Starlink в Україні.

“Сьогодні ми маємо понад 20 тисяч [терміналів] Starlink, роботу яких фінансує Польща”, – заявив під час візиту до Києва міністр з цифрових питань Польщі Кшиштоф Гавковський, цитує AFP.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG