Спеціальні потреби

Постраждалі від сексуального насилля з боку російського війська отримають репарації – Global Survivors Fund


Кількість жертв сексуального насильства з боку російських військових в Україні зростає. AP Photo/Hannibal Hanschke
Кількість жертв сексуального насильства з боку російських військових в Україні зростає. AP Photo/Hannibal Hanschke

Постраждалі від сексуального насильства під час війни українці отримають виплати, повідомляє британське видання The Guardian з посиланням на Глобальний фонд допомоги постраждалим від сексуального насильства, пов'язаного з конфліктом.

За інформацією газети, цього року до пів тисячі українців пережили сексуальне насильство. А загальна кількість постраждалих від сексуального насильства з боку російських військ невідома, оскільки частина з них узагалі не вижили, а урятовані не завжди повідомляють про злочини, кажуть дослідники.

Репарації стануть першим випадком, коли постраждалі отримають виплати під час активного конфлікту, констатували у Global Survivors Fund, який спільно з Україною керує проєктом з коштів урядів-донорів. Про суму виплат не повідомляється.

Звіт Global Survivors Fund нагадує, що вчинення сексуальних злочинів військовими є не новим явищем, а триває з 2014 року. А кількість постраждалих продовжує зростати.

При цьому фонд пише у своєму звіті, що сексуальне насилля "скоювали всі сторони конфлікту з 2014 року (меншою мірою – українські війська)", посилаючись на матеріали Управління верховного комісара ООН з прав людини про сексуальне насилля в Україні від 14 березня 2014 року по 31 січня 2017 року.

Водночас, як з'ясував Голос Америки, у цих матеріалах Управління верховного комісара ООН з прав людинин справді йдеться, про те, що звинувачення українських військових в сексуальному насильстві не були підтверджені, але їх активно поширювали у місцевих ЗМІ. При цьому звіт додає, що такі повідомлення поглиблюють недовіру і розкол та вороженчу серед місцевих громад.

Натомість факти зґвалтування російськими військовими чітко зафіксовані, зокрема, Генпрокуратурою України та звітами міжнародних недержавних організацій.

Відповідні задокументовані свідчення опублікувало нещодавно видання The New York Times – про те, як на окупованих територіях України російські війська скоювали сексуальне насильство щодо жінок, чоловіків і дітей.

У фонді закликали українську владу до швидкого створення комплексної програми репарацій відповідно до міжнародної практики та аналізу дієвості програм репарацій в інших контекстах.

Фонд у 2019 році започаткували лауреати Нобелівської премії миру Деніс Муквеге та Надя Мурад – для допомоги тим, хто пережив сексуальне насильство, нагадує The Guardian.

Цитуючи першу леді України Олену Зеленську, The Guardian пише, що це відшкодування стане “важливим кроком до відновлення справедливості”.

Люди, які пережили зґвалтування російськими солдатами під час вторгнення Росії в Україну можуть отримати перші компенсаційні виплати вже протягом наступних кількох тижнів.

“Це важливий крок до відновлення справедливості. І це правосуддя потрібне не тільки Україні. Справедливість для українських жертв насильства тепер є дзеркалом для самого світу”, – сказала Зеленська.

Раніше Праміла Паттен, спеціальна представниця ООН з питань сексуального насильства під час конфлікту звинуватила Росію у використанні зґвалтування як “військової стратегії”, посилаючись на випадки, коли солдатів “озброїли віагрою”, інформували в CNN.

“Репарації можуть допомогти, але вони повинні включати цілісну підтримку фізичного та психічного здоров’я. Жінки повинні мати доступ до психотерапії – не лише на кілька сеансів, а стільки, скільки їм потрібно. Травма сексуального насильства не зникає”, – сказала Людмила Гусейнова, колишня цивільна заручниця, яка три роки провела у СІЗО Донецька за свою громадянську позицію.

Як повідомляв Голос Америки, Гусейнова була затримала у 2019-му за свою проукраїнську позицію, пройшла катівню "Ізоляція" та провела три роки за ґратами в Донецькому СІЗО. У жовтні 2022-го її було звільнено під час обміну, і відтоді вона бореться за звільнення усіх жінок, яких російська влада затримала за їхню позицію.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG