Спеціальні потреби

Варшава занижує очікування від спільної наради урядів України та Польщі


Український прем’єр-міністр Денис Шмигаль і польський прем’єр-міністр Дональд Туск у Варшаві 28 березня.
Український прем’єр-міністр Денис Шмигаль і польський прем’єр-міністр Дональд Туск у Варшаві 28 березня.

В день наради урядів України та Польщі у Варшаві 28 березня чільний представник польського уряду закликав утримуватися від сподівань на швидше залагодження проблематичних питань, насамперед питання торгівлі сільськогосподарською продукцією, що ускладнює відносини двох країн - партнерів.

Ми твердо стоїмо на боці слушних вимог польських аграріїв, які стосуються польського ринку.
Ян Ґрабец

Польща є ключовим союзником України і провідною державою в міжнародній коаліції, яка сформувалася для допомоги в обороні України від російської агресії.

Але після того, як Європейський Союз для підтримки економіки України в умовах війни відкрив свій ринок для українських товарів, між Києвом та Варшавою виявилися тертя довкола імпорту українського збіжжя та іншої сільськогосподарської продукції.

Керівник канцелярії польського прем’єр-міністра Ян Ґрабєц, коментуючи українсько-польську міжурядову нараду, сказав, що зараз не очікує залагодження розбіжностей між українською та польською стороною зокрема щодо аграрних питань.

“Важко сподіватися після тих розмов якогось особливого порозуміння, наприклад в питаннях сільського господарства”, - застеріг посадовець в інтерв'ю інформагенції PAP.

Ян Ґрабєц зауважив, що розбіжності залишаються в той час, як урядовці Польщі, за його словами твердо стоять "на боці слушних вимог польських аграріїв, які стосуються польського ринку”.

Партнерство і конкуренція

З початку російського вторгнення в Україну в лютому 2022 року Польща відкрила кордон для мільйонів українських біженців і сотні тисяч з них знайшли прихисток на польській території.

Польща також стала одним з найважливіших донорів військової допомоги Україні і сприяє транзиту міжнародної допомоги на українську територію.

Новий польський уряд прем’єр-міністра Дональда Туска, як і попередній, заявляє про солідарність з Україною.

Але Туск наполягає, що зобов’язаний прислухатися до вимог своїх фермерів, які скаржаться на конкуренцію української продукції.

Всупереч позиції ЄС з минулого року Польща, як і кілька інших сусідів України, тримає заборону на імпорт українського збіжжя, стверджуючи, що дозволяє лише транзит.

Польські фермери разом з антиукраїнськими політичними активістами влаштували видовищні блокування перевезень на кордоні з Україною.

Ті активісти стверджують, що українські продукти невиправдано дешеві і збиваючи ціни на ринку, загрожують польським та іншим виробникам.

З українського боку вказують, що назагал Україна імпортує з Польщі більше товарів і тому саме польська економіка отримує від торгівлі з українською велику вигоду.

27 березня польський міністр сільського господарства Чеслав Сєкєрскі сказав, що веде з українською стороною переговори про систему ліцензування експорту, але визнав розходження щодо набору продуктів, які мали б підпадати під таку систему.

Український міністр сільського господарства Микола Сольський сказав, що переговори з поляками "складні, але відверті".

Відео - найголовніше

“Радіаційна аварія на ЗАЕС можлива” — Олег Коріков
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:07 0:00
XS
SM
MD
LG